Muziekhoek - op maat gemaakt

Hoe maak je een muziekhoek?

Muziek heeft een krachtige invloed op ons. Daarom maakt muziek, zonder dat we het beseffen, zo’n deel uit van ons dagelijks leven. Daarom is het ook interessanter dan we denken om muziek in ons interieur te integreren en er een muziekhoekje aan te wijden. Of je nu een muziekliefhebber of een muzikant bent, dit artikel zal je vertellen hoeveel een muziekmeubel op maat voor je kan betekenen.

 

De kracht van muziek

Muziek kan ons fysiek en mentaal beïnvloeden, zelfs voordat we geboren zijn. Deze deugden kunnen zich op vele gebieden uitstrekken. Muziek vermindert met name stress en geeft ons energie. Het is ook in staat om emoties aan te spreken en ons algemene humeur te verbeteren, omdat we dopamine vrijmaken als we ernaar luisteren.

We zijn dan ook niet verbaasd als klanten ons vragen om een muziekhoek te creëren door muziekinstrumenten of een hifi-hoek in hun interieur te integreren.

Wat een genot om bij te dragen aan de creatie van een ruimte die je niet alleen welzijn brengt door muziek, maar ook je ervaring kan verbeteren dankzij onze expertise en onze manier van het ontwerpen van een muziekhoek.

Muziek hoekset - meuble Bambou

In dit artikel bekijken we twee praktische manieren om een muziekhoek te creëren. Aan de ene kant geven we je advies over manieren om je hifi-apparatuur te integreren zodat je naar muziek kunt luisteren. Anderzijds delen we projecten waarin muziekinstrumenten direct geïntegreerd zijn. Het zal zeker de Mozart in je inspireren!

 

Wat is het nut van een muziekhoek op maat?

De manier waarop we naar muziek luisteren is en blijft erg veranderd. Lange tijd luisterden we naar muziek op vinyl, cassettes en cd’s, en nu luisteren we meer via mobiele apps. En toch, ook al heeft dit muziek ‘immaterieel’ gemaakt, de grote fans zijn nog steeds adepten van de oude media.

Een muziekhoek inrichten met vinylspelers, luidsprekers en klankkasten is altijd een goed idee voor echte muziekliefhebbers. Ze stijgen niet alleen in waarde door de jaren heen, maar ze geven je huis meer karakter.

Boekenkast, hifikamer, maatwerk, ontwerp, staal, massief hout

Het aanbieden van op maat gemaakte inrichtingen waarin deze muzikale elementen zijn verwerkt, is heel zinvol omdat ze kunnen worden aangepast aan hun specifieke functies en morfologieën. Gedaan met het inrichten van een muziekhoek met onaangepaste kasten.

We kunnen je interieur een vleugje stijl geven door je hifi-componenten te benadrukken en ze perfect te integreren in de vorm van je muziekkast.

 

Een muziekhoek combineren met een boekenkast

Een muziekhoek in combinatie met een boekenkast kan uit open en/of gesloten ruimtes bestaan, afhankelijk van de grootte van je collectie en je weergavevoorkeuren.

Bij JOA geloven we in evenwicht. Door bepaalde elementen zichtbaar te laten, voeg je persoonlijkheid toe aan de muziekkast terwijl je de volumes harmoniseert. Dit is de formule voor een functionele en esthetisch aangename muziekhoek.

Boekenkast, maatwerk, design, staal, massief hout

Door bijvoorbeeld een aantal van je vinylplaten onderaan in een open ruimte te leggen en andere in een gesloten ruimte, maak je de compositie visueel lichter. Waarom plaats je niet nog een stapel op een ander niveau om de boel wat levendiger te maken. Het voordeel van op maat gemaakte muziekkast is dat de hoogtes kunnen worden aangepast aan de grootte van je verzameling. Bovendien wordt het gewicht van de stukken opgevangen door onze stevige materialen, die geschikt zijn voor hun gewicht.

Dus of je nu alleen vinyl hebt, alleen cd’s of een mooie mix van de twee, we kunnen de volumes doseren en aanpassen.

Klik hier voor inspiratie voor andere bibliotheken met een breed scala aan functies.

 

Een functioneel muziekmeubel

Zoals je je zult hebben gerealiseerd, is het creëren van een muziekhoek niet iets dat je kunt improviseren. Ook al is opslag belangrijk, functie blijft het belangrijkst. Het integreren van alle hifi-componenten in een muziekkast vereist meer denkwerk. Zijn de luidsprekers goed geplaatst voor een optimaal geluid? Heeft de versterker genoeg ruimte om oververhitting te voorkomen? Is de platenspeler gemakkelijk te openen?

Met al deze vragen zijn we vaak geconfronteerd tijdens het bestuderen van onze muziekhoek projecten. Voor een goede muziekbeleving moeten deze punten inderdaad goed worden aangepakt. Daarom hebben we projecten ontworpen die bijdragen aan deze ervaring. Sommige zijn zichtbaar, maar op een harmonieuze manier geïntegreerd, terwijl andere verborgen zijn, maar altijd op een homogene manier.

Al heel vroeg in de ontwikkeling van je muziekkast integreren we de verschillende elementen die er deel van uitmaken om rekening te houden met hun benodigde ruimte. Hun positie in de muziekhoek is dus vanaf het begin vooraf bepaald, met de juiste hoogte en diepte.

In deze grote boekenkast van Pô zie je dat er aan beide kanten van de kast een beige technisch akoestische stof is bevestigd. Dit verbergt twee grote luidsprekers die perfect opgaan in het meubilair. Via luiken aan de zijkant zijn de luidsprekers toegankelijk indien nodig.

Boekenkast, maatwerk, design, staal, massief hout

Voor onderdelen die meer warmte afgeven, voorzien we groeven bovenaan en in de plint. Hierdoor kan lucht circuleren en het apparaat op natuurlijke wijze ventileren.

Op maat gemaakt gebogen TV-meubel met luik - Hout

Op maat gemaakt gebogen TV-meubel met luik - Hout

Bekabeling is ook een van de belangrijke punten waar direct rekening mee wordt gehouden. Ofwel voorzien we een groef over de hele lengte van de bovenplaat om een snelle en efficiënte aansluiting op alle apparaten mogelijk te maken. Of we plaatsen een kabelkap dicht bij de luidsprekers, bijvoorbeeld. Over het algemeen zijn deze elementen meer geïsoleerd van het hoofdmuziekgedeelte en hebben ze dunnere kabels.

Muziek hoekset - meuble Bambou

Een muziekkast voor je instrument

Laten we verder gaan met muzikanten, zij die muziek tot leven brengen door middel van hun instrumenten. De specificiteit in dit geval is natuurlijk het instrument en het gebruik ervan.  Hier duiken we in een meer singuliere muzikale wereld, gezien het aantal en de verschillende soorten instrumenten die er bestaan.

In onze specificaties moeten we een aantal vragen stellen. Hoe vaak wordt het gebruikt? Welke positie neemt het in wanneer het opgeborgen is en wanneer het in gebruik is? Welke functies zijn belangrijk? Of welke toegang heb je nodig? Wat is je ideale speelhouding? Deze muziekhoek, gewijd aan het instrument, is vaak de opbergruimte, maar ook de plek waar muziek gespeeld wordt. Het moet dus in beide toestanden te zien zijn, opgeborgen en gebruikt.

Laten we het concrete voorbeeld nemen van dit project voor een muziekhoek met een piano. Aangezien dit een relatief kleine flat was, moest elke ruimte zo veel mogelijk worden geoptimaliseerd. Omdat er geen inkomhal was, werd de lay-out zo ontworpen dat er verschillende functies in konden worden geïntegreerd.  Het verzoek van de klant was om een muziekhoek te kunnen creëren met een combinatie van een pianoruimte, een bureau, een boekenkast voor administratieve documenten en een vestiaire.

De uitdaging is aanvaard!

Muziekhoek - op maat gemaakt muziekmeubilair

Als experts in hoekmanagement wilden we natuurlijk vloeiendheid en harmonie brengen tussen de verschillende volumes. We werkten met obliques en planken met gebogen hoeken en Y-vormige staanders. Een groot gedeelte doet dienst als  vestiaire.

Muziekhoek - Garderobe met ingebouwde piano

De piano schuift onder het uitschuifbare bureau vandaan en verandert de werkruimte in een handomdraai in een muziekhoek. De discrete pedalen laten je raden naar de aanwezigheid van het instrument onder deze eerste verschijning van een bureau. Een welkome truc voor die muzikale telewerkdagen.

Muziekhoek - Garderobe met ingebouwde piano

Er zijn tal van configuraties mogelijk, of je nu opbergruimte aan de muur wilt voor je gitaren of een standaard om ze aan op te hangen, noem maar op en wij komen met de juiste ideeën voor je muziekhoek.

Kom naar onze showroom voor een eerste gesprek.

 

Een muziekhoek voor productieliefhebbers

De genoemde goede ideeën hebben meer betrekking op traditionele instrumenten. Hetzelfde geldt voor de productiewereld.

Zoals hierboven vermeld, is de muziekwereld enorm geëvolueerd met de technologie. Mengtafels, synthesizers, enz., apparatuur en behoeften evolueren voortdurend. Maar er gaat niets boven de juiste werkruimte om creativiteit aan te moedigen, dus laten we die creativiteit samen stimuleren door een uitstekende muziekhoek te ontwerpen!

Neem hier contact met ons op voor een eerste afspraak.