Trap met kantoorruimte onder de trap - Bamboe en staal

5 ideeën om een ruimte onder de trap in te richten

Laag, hoekig en smal, de ruimte onder de trap is vaak moeilijk in te richten. En toch is het een plek die heel nuttig kan zijn, want zoals we vaak zeggen en horen, is er nooit genoeg opbergruimte in huis.

Vroeger werd de ruimte onder de trap vaak gebruikt als circulatie of toegang tot de kelders. Tegenwoordig worden trappen echte architecturale kenmerken, die rechtstreeks in de belangrijkste leefruimtes worden geïntegreerd. Ze vormen dus een natuurlijk onderdeel van onze interieurs en moeten zich kunnen aanpassen aan nieuwe functies.

We zijn ervan overtuigd dat deze verspilde ruimte kan worden geoptimaliseerd, dus laten we je uitleggen hoe. Maar om te beginnen heb je jezelf waarschijnlijk al de volgende vraag gesteld:

Welke opbergruimte kan er onder de trap komen?

Er zijn veel mogelijke opbergoplossingen. Hoe dan ook, bij JOA halen we graag het beste uit onze trappen. Hun structuur geeft hen al een unieke stijl die lichtheid en stevigheid voorstaat. In combinatie met een kast dat in de ruimte onder de trap is geïntegreerd, is het telkens weer een winnende combinatie om er een middelpunt in je huis van te maken.

Trappen, leuningen, ingebouwde boekenkasten, massief hout, staal, metaal, maatwerk, ontwerp

Als een trap integraal deel uitmaakt van een grote ruimte, zoals een zit- of eetkamer, is het beter om een trapkast te integreren die bij de ruimte past. Of het nu gaat om een dressoir, een tv-meubel of een boekenkast, het ontwerp van het trapmeubel moet luchtiger zijn, zodat er een harmonieus geheel ontstaat. Het is niet ideaal om te massieve meubels te hebben, want dit is een ruimte waar het aangenaam wonen moet blijven.

Is je trap in een andere ruimte waar minder circulatie is? Dan werken we aan opbergoplossingen die meer capaciteit hebben en focussen op opslag en het optimaliseren van de ruimte onder de trap. Dit kan bijvoorbeeld een dressing, een kapstok, een opbergkast of een toilet zijn.

Wat je projectidee ook is, bekijk onze verschillende oplossingen voor het creëren van een ruimte onder de trap en ontdek welke het beste bij je past. Hier zijn een paar concrete voorbeelden.

 

1. Een boekenkast integreren onder een trap

Een boekenkast onder een trap plaatsen kan soms raar klinken, omdat de diepte te groot is en het geheel te dicht en opgesloten kan zijn. Zet deze misvatting uit je hoofd! Met ons Up trapmodel zijn boekenkasten voor onder de trap ideaal om een lichte, evenwichtige ruimte te creëren.

Trapbuffet en geïntegreerde boekenkast - Bamboe en staal

Project in samenwerking met Atmosphères Design – Foto door Sabine Serrad

Door metalen structuren te gebruiken, slagen we erin het massieve effect van een volledig houten boekenkast te verminderen. Deze elementen zorgen ook voor een visuele link met de verticale hangers van de trap. Ze zijn op een ondieper niveau geplaatst, zodat ze onopvallend maar toch zichtbaar zijn.

Je kunt je objecten onder je trap laten zien en het geheel tot leven brengen met decoratie of boeken.

In sommige gevallen wordt de boekenkast gebruikt als structuur van de trap. Hij is niet alleen esthetisch mooi, maar ook structureel, een perfecte combinatie van de twee functies.

Ingebouwde boekentrap en op maat gemaakte leuning Omhoog - Hout en staal

Klik hier om meer trapprojecten te bekijken.

 

2. Een traptrede die overgaat in een meubelstuk

Is het belangrijkste voor jou dat je trap en je meubelen visueel consistent zijn? Er gaat niets boven het verlengen van een trap om hem om te vormen tot een meubelstuk onder de trap.

Deze truc doorbreekt de verticaliteit van trappen, die vaak bijna onvermijdelijk is. Er ontstaat een rode draad en het oog beweegt op een vloeiende, natuurlijke manier van het ene element naar het andere.

Trap, leuning, optimalisatie, uitbreiding, massief hout, staal, metaal, op maat, kantoor, design

Deze ruimte onder de trap is perfect voor een dressoir of een kantoor. Het verlengen van een trede halverwege creëert harmonie. Het voordeel van het gebruik van dit soort ruimte onder de trap is dat het op natuurlijke wijze een knus hoekje creëert, een echte kleine plekje waar een warme sfeer hangt.

Of het nu in een grote ruimte is of in een gang, licht heeft altijd de voorkeur. Het kan zelfs worden gebruikt in een gang om een trede te verlengen, waardoor het een groter meubel wordt, zoals een vestiaire.

Trap, kleedkamer, boekenkast, massief hout, staal, metaal, maatwerk, ontwerp

Het is aan jou om je vestiaire onder de trap in te richten met rails of planken. Deze stap kan het begin zijn van een hoog of laag meubel. Wat de functie ook is, de volumes kunnen compleet aangepast worden aan je behoeften.

 

3. Hoe kan er een tv-meubel worden geïntegreerd in de ruimte onder een trap?

Een terugkerend scenario is de integratie van een trap in de woonkamer. De verleiding is groot om de bank of fauteuil onder de trap te plaatsen. In plaats daarvan stellen we voor dat je je naar de trap draait en er een gezellige tv-hoek onder maakt.

Geïnspireerd door hetzelfde idee van het verlengen van de traptrede, hebben we voor een iets andere benadering gekozen. Het is niet langer de trede die het meubel wordt, maar het meubel dat de trede wordt.

Trappen, leuningen, TV-standaards, massief hout, staal, metaal, op maat gemaakt, ontwerp

Met een lager meubel is het visuele effect anders. Deze basis, die meer aan de vloer vastzit, tast de hoogte minder aan en geeft body aan het geheel. De eerste treden zijn ingegraven om de trap te beginnen, zodat de verticale structuur hoger begint. Dit maakt de trap visueel lichter.

Trappen, leuningen, TV-standaards, massief hout, staal, metaal, op maat gemaakt, ontwerp

Natuurlijk kan de ruimte onder de trap ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Maak er een bankje van of gewoon een opbergruimte. Waarom niet een paar planken toevoegen die los staan van de structuur van de trap? Nogmaals, de mogelijkheden zijn eindeloos, dus het is aan jou om de versie te bedenken die het beste past bij jouw ruimte onder de trap.

 

4. Een trap als opbergmeubel

We gaan verder met het verkennen van de vele manieren om een ruimte onder de trap te creëren en de voordelen die dat kan opleveren. In een vorig artikel hebben we het gehad over trappen met opbergruimte voor kleine ruimtes. Dit type trap is een aanwinst voor elk huis met beperkte ruimte. De zijkant van de trap wordt verlengd naar de meubelen toe. Deze hele zijkant is afgewerkt met een enkel houten paneel dat de twee elementen visueel met elkaar verbindt.

Trap, opslag, optimalisatie, massief hout, maatwerk, ontwerp

Dit ontwerp is een ideale oplossing om ruimte onder de trap te besparen, omdat het het opslagvolume vergroot. Je kunt alle ruimte binnenin benutten en naar behoefte samenstellen. Of het nu gaat om een kast, een wasmachine, een ruimte voor een garderobestang of gewoon een afgesloten nis voor grote koffers, wij kunnen het ontwerpen. Het kan worden gebruikt voor de hele trap of slechts een deel ervan.

Trap met geïntegreerde onderkast - Bamboe en staal

Voel je vrij om bepaalde delen open te laten, zodat je kunt spelen met volumes en dieptes. We kunnen ook een deur in deze muur integreren zodat deze ruimte onder de trap een doorgang wordt naar een kelder of een kamer.

Wil je je toekomstige project bespreken? Contacteer-ons.

 

5. Een ruimte onder de trap in een slaapkamer inrichten

Tot nu toe hebben we ons gericht op de grootste en belangrijkste ruimtes in je interieur. Hoe zit het met slaapkamers?

Ja, een slaapkamer met een mezzanine (tussenverdieping) komt vaker voor dan je denkt. Als dit bij jou het geval is, raden we je aan een vrijstaande trap met een ingebouwde ruimte onder de trap te overwegen. Onze vrijstaande trappen kunnen in een groot aantal stijlen worden geconfigureerd.

Vrijstaande trap met boekenkast onder de trap - Hout en staal

Een lichter model op basis van smalle metalen structuren kan worden uitgerust met hangende planken in de ruimte onder de trap voor opslag of decoratie.

Hetzelfde geldt voor dit grotere model, die de planken in de horizontale metalen profielen integreert en geeft het een karaktervolle stijl.

Trappen, leuningen, optimalisatie, mezzanine, bibliotheek, massief hout, staal, metaal, maatwerk, ontwerp  Trappen, leuningen, optimalisatie, mezzanine, bibliotheek, massief hout, staal, metaal, maatwerk, ontwerp

We kunnen je ook een speelser trapmodel aanbieden dat volledig van hout is gemaakt. In een kinderkamer komt deze ruimte onder de trap echt tot zijn recht wanneer hij wordt omgetoverd tot een hut en een boekenkast. Dit verloren hoekje wordt omgetoverd tot een echt speelhoekje, tot grote vreugde van de kleintjes.

Trap, boekenkast, kinderkamer, optimalisatie, mezzanine, massief hout, staal, metaal, maatwerk, ontwerp Trap, boekenkast, kinderkamer, optimalisatie, mezzanine, massief hout, staal, metaal, maatwerk, ontwerp

De mogelijkheden zijn eindeloos en kunnen worden gebruikt voor verschillende opbergdoeleinden. De meest voorkomende zijn boekenkasten, bureaus en banken, maar laat je inspireren door onze unieke creaties en kom bij ons langs om ze verder te bespreken.