Olivier et Sébastien

Een beetje geschiedenis

JOA in de begindagen

Het avontuur is 8 jaar geleden begonnen, op 14 november 2012 om precies te zijn. In die tijd werkte Sébastien Boucquey, oprichter en hoofddesigner bij JOA, inmiddels 2 jaar aan zijn eerste ontwerpen, zijn eerste concepten. In zijn garage, met zijn gereedschap, geeft hij vorm aan zijn eerst projecten. Familie en vrienden genieten mee van deze eerste prototypes.

Joa meubels op maat bij de start

Een woord is van belang: duurzaamheid.  De creaties zijn bestendig, sterk, en wars van mode-effecten.

De eerste fundamentele waarde van JOA ziet het licht, het stimuleren van een verantwoorde consumptie in schril contrast met de wegwerpcultuur. Het meubilair is architectonisch, sluit aan bij de behoeften van de klant. De eerste projecten worden geplaatst, een rode draad verschijnt.

ambachtelijk maatwerk

In september 2013 wordt Sébastien vergezeld door Olivier Doré, houtingenieur. Onder hun gezamenlijke impuls, ontstaat Jo-a, eerst onder de naam Jo-a dat later definitief JOA wordt.

Hun verhaal? Een ontmoeting tijdens hun vorige beroepservaringen. Sébastien ontwikkelde kinderverzorgingsproducten in zijn IOL-structuur die Olivier vervolgens testte en produceerde in de Indowoods-structuur. 

Er ontstaat een zekere affiniteit, het vertrouwen groeit en het project om de handen in elkaar te slaan rond een concept met gedeelde waarden krijgt gestalte. Maar waarom JOA? Nee, het zijn niet de initialen van de oprichters maar komt gewoon van Joie, het Franse woord voor Vreugde, het gevoel dat ons vervult wanneer we beseffen dat onze levens de goede richting uitgaan.

 

En dan begint het grote avontuur!

 

In de loop van de maanden en jaren, ontwikkelt Sébastien nieuwe ideeën, nieuwe concepten. Zijn feeling voor mooie dingen, zijn inzicht in ruimtelijke ordening, de bijzondere verzoeken van bepaalde klanten sporen hem ertoe aan de problematiek van het opbergen aandachtig te bestuderen. De esthetiek van zijn creaties staat in functie van hun ergonomie. Duurzame meubelstukken, vol details die onze klanten met plezier ontdekken of herontdekken na verloop van tijd.

Joa meubels op maat bij de start

Olivier van zijn kant, neemt de productie van de projecten onderhanden. De selectie van de partners begint en wordt bijgestuurd naarmate de projecten vorderen. Het technisch bestek wordt nadrukkelijker, de kwaliteit verbetert tot het gewenste resultaat wordt bereikt. De partners zijn Brussels, Waals, Vlaams. Ook zij dragen het JOA-project. Zoveel lokale, Belgische knowhow, zoveel talent dat naar onze mening meer erkenning verdient. Ze dragen de naam Bambootouch, Skiall, Deker, Lexiago, Oudaert en zoveel anderen. Elk met hun eigen specialiteiten.

 

Aangepast metaalwerk op trappen

Circulatie staat al vanaf de eerste creaties centraal bij JOA. De natuur leert ons dat bogen de oplossing bieden op deze vraagstelling. Het interieur wint aan zachtheid, aan welzijn, perspectieven openen zich, een ziel ontwaakt. Onze klanten getuigen dat onze creaties hun perceptie van de ruimte thuis volledig heeft veranderd, voor niets ter wereld willen ze terug naar hoe het vroeger was.

 

Gebogen meubels op maat

Deze feedback gaf JOA een duwtje in de rug. En zo kwamen ook de eerste medewerkers erbij: Florent, Guillaume, Melissa, Fanny, Camille, Christophe, Charlotte, Hugo. Zij hebben op hun beurt JOA ontdekt en zich de waarden van het huis eigen gemaakt. Ze hebben ons hun karakters, ideeën en vaardigheden aangereikt om ons vooruit te helpen, of het nu van achter het scherm is om voor een bepaalde klant een concept uit te dokteren, of via de telefoon advies te geven en specifieke behoeften van iemand te bespreken of vanaf de werkbank de concrete realisatie van de projecten aan te vatten.

En zo zijn we 8 jaar verder beland en de tijd van de garage van Sébastien lijkt een eeuwigheid geleden. Met de tijd en dankzij de omgang met ons cliënteel is ook onze visie geëvolueerd. Het meubilair is niet langer een kant-en-klaar antwoord op een specifieke behoefte.  Het is een afdoende repliek geworden op een veel ruimere conceptualisering die de architectuur van de plek, de manier van ruimtebeleving van de klanten, de circulatie en de ergonomie in rekening brengt.

JOA staat vandaag voor 2 gelukkige oprichters, 8 medewerkers, een showroom in Brussel, een showroom in Parijs en Antwerpen in de steigers, een atelier in Eigenbrakel, en nog zoveel meer om te doen en te ontdekken…