Dessing sur-mesure

Hoe je een ruimte onder een helling ontwerpt met JOA

In de tien jaar dat we nu actief zijn, zijn we vaak mensen tegengekomen die oplossingen zochten voor het inrichten van een ruimte onder een helling. En terecht! Het is een vrij veel voorkomende ruimteconfiguratie, want het komt vaak voor dat een woning een zolder of een zolderkamer heeft. Het is niet altijd gemakkelijk om daar standaard meubilair te plaatsen, want de ruimte wordt al snel onoverzichtelijk en ongebruikt. Dus hoe kun je je zolderruimte optimaal benutten? Maatwerk natuurlijk!

Wij hebben een andere aanpak dan onze concurrenten. Waar verticalen, brede hoeken en scherpe randen prominent aanwezig zijn, hebben curven hun plaats om de architectuur te verzachten, die daar vaak grote behoefte aan heeft. Om je te helpen de juiste keuze te maken voor je ontwerp onder een schuin dak, volgen hier een paar voorbeelden. Ontdek de verschillende JOA opties en hun voordelen.

Een grote garderobekast onder een helling

Op een zolder is het optimaliseren van de opbergruimte vaak het hoofddoel. Om dit te bereiken is het belangrijk om zelfs de meest complexe afmetingen te kunnen aanpassen. Bij JOA werken we volgens het principe dat het essentieel is om de kleinste hoekjes en gaatjes te optimaliseren en specifieke opties aan te bieden afhankelijk van de vraag.

Voor dit garderobekast project in een grote slaapkamer was het doel om een grote ruimte te hebben voor kledingroedes, laden en planken. Aangezien dit een slaapkamer was, kozen we er ook voor om een meubel voor te stellen dat visueel eenvoudig bleef om er zachtheid in te brengen.

Op maat gemaakte gebogen zolderkleedkamer - Hout en staal

Creëer een dynamische ruimte

In dit geval hebben we gekozen voor een meubel dat de hoek van de zolder volgt, met verschillende volumes afhankelijk van de hoogte. Om visueel op te gaan in de architectuur is witte metalen bekleding voorgesteld. Wat betreft de indeling van het interieur is het hoogste gedeelte het meest interessant voor een hangruimte. We vergroten het volume van dit gedeelte door het direct op de muur te monteren in plaats van op een kastvoet. Deze ruimte is toegankelijk dankzij ons gebogen deursysteem, waarmee je een ronding in de vorm van het meubel kunt maken om het volume te verzachten en de opbergruimte te vergroten.

De gemakkelijkste en meest gebruikelijke keuze zou zijn geweest om ons uit te lijnen met de voorkant van de muur. Dit zou de doorstroming in de ruimte hebben belemmerd. Het zou de architectuur van de ruimte niet hebben benadrukt door het geheel plat te maken.

We hadden ook niet zoveel opbergruimte nodig in de kleedkamer. Dit is waar de curve om de hoek komt kijken. Het stelt ons in staat om diepte te vinden waar we het nodig hebben op een zachte, harmonieuze manier, zonder scherpe randen.

De curve stelde ons ook in staat om het meubilair op harmonieuze wijze uit te breiden naar een andere functie. Een nachtkastje in de vorm van een nis is een natuurlijke uitbreiding van de curve.

Op maat gemaakte gebogen zolderkleedkamer - Hout en staal  Schuine kleedkamer met deuren en nissen

Vervolgens gaan we geleidelijk naar beneden naar de zolder met nog een nis en een deur die beide de hoek volgen. De integratie van deze nis creëert een dynamiek in het meubel. Het voegt ook een vleugje hout toe, een warme noot die contrasteert met het wit en de parketvloer aanvult. Lades voor al de accessoires zijn geïntegreerd in het onderste gedeelte.

De beste oplossing voor een beperkte ruimte

En dan komen we bij het einde van de zolder, die over het algemeen meer beperkt is. Het is het minst toegankelijke deel, omdat het lager ligt en het dus moeilijker is om geschikte opbergruimte te vinden. Geen zorgen, JOA heeft de ideale oplossing!

Op maat gemaakte gebogen zolderkleedkamer - Hout en staal

Wat dacht je van een kledinstangtrolley? Een mobiele eenheid op wielen waarmee je hem helemaal uit zijn nis kunt halen. Zo heb je een overzicht van de inhoud en gemakkelijk toegang tot de opslagruimte. Het kan direct in een meubel worden geïntegreerd, of bijvoorbeeld apart onder een nis. Opbergen wordt kinderspel.

Bovendien kan deze ruimte naar wens worden aangepast. Hier was er behoefte aan een kledingkast, maar alle configuraties zijn mogelijk: schoenen, sportartikelen, een speelgoedkist voor de kinderen, enz.

Kar voor schuine kast  Op maat gemaakte gebogen zolderkleedkamer - Hout en staal

Ontdek hier meer over deze dressingproject.

De onderkant van je zolder inrichten

Een zolderkamer heeft niet altijd het voordeel van een puntgevel of hoge muren. Toch zijn dit vaak de voorkeurshoeken voor het bed. Hoewel het waar is dat het aangenamer is om een vrije ruimte boven ons hoofd te hebben, is het ook ingewikkeld om het onderste deel van een zolder optimaal te benutten. En daar is een goede reden voor: het is vaak ontoegankelijk.

Nogmaals, dankzij onze ervaring in maatwerk kunnen we deze ruimte onder een schuin dak een mooie rol geven, met opbergruimtes die de architecturale beperkingen respecteren. De volumes kunnen open of gesloten zijn met deuren of laden. We kiezen voor rondingen om de hoeken af te ronden en het resultaat is een harmonieus, samenhangend geheel dat een plezier is om in te bewegen.

Dus in kleine ruimtes waar elk hoekje telt, is het verrassend eenvoudig om  opslagruimtes te creëren zonder inbreuk te doen op de leefruimte. Omgaan met kleine ruimtes is een van de specialiteiten van JOA. Wij ontwerpen multifunctionele meubels, die compact en toch ergonomisch zijn.

Studio-indeling onder helling met ruimteoptimalisatie

Wil je een ruimte onder een helling indelen? Neem hier contact met ons op om je wensen te bespreken.

Een ruimte onder een helling met een boekenkast 

Er zijn veel manieren om een kamer in te richten, zelfs een zolderkamer. Om je de volledige omvang te laten zien, of in ieder geval een deel van wat we kunnen bieden, is de integratie van een boekenkast interessant.
Bij JOA werken we liever met horizontale planken dan met grote verticale structuren. Eerst ontwerpen we de planken om een evenwichtige, levendige compositie te creëren en vervolgens structureren we deze met stalen staanders en gesloten volumes. Vervolgens kunnen we een boekenkast configureren die de helling van je dak volgt.

Aangepaste indeling van ruimte onder helling met gebogen boekenkast

Op deze manier kun je de kleinste hoekjes van je woning tot leven brengen, waarde toevoegen en extra opbergruimte creëren. Wat wil je nog meer?

Boekenkast, maatwerk, design, staal, massief hout

Een schuine ruimte indelen tijdens het inrichten, een aanwinst

Het afsluiten van de bergings van een zolder verkleint het volume van de kamer. Maar soms is het slimmer om dit te doen om de ruimte beter te kunnen gebruiken. In plaats van te kiezen voor een conventionele scheidingswand met standaard meubilair ervoor, stellen we voor dat je de twee elementen combineert tot een wandmeubel op maat.

Wat is een wandmeubel? Een wandmeubel is een vrij eenvoudige structuur die bestaat uit een voorwand met een gestructureerde achterwand en toegangsdeuren. Dit geeft je de mogelijkheid om een zolder te hebben die zowel toegankelijk als slim verborgen is. In deze configuratie kun je ook een echt meubel aan de achterkant hebben, met planken, deuren en laden.

Wandmeubilair onder helling bamboe structuur

En waarom zou je in een zolderruimte een wand niet met een kast combineren? De mogelijkheid om een ruimte te hebben waar alles op zijn plaats staat in het kast deel, terwijl je een afgescheiden deel houdt voor een kleine zolder waar de grote dozen en koffers komen.

Welke achterconstructie je ook kiest, één ding is zeker: deze oplossing onder een schuin dak geeft de ruimte meer homogeniteit, karakter en functionaliteit.

Maak hier een afspraak om de beste alternatieven te ontdekken voor het creëren van een ruimte onder een schuin dak.

Volg ons op instagram om meer creaties te ontdekken.