Ingebouwde boekentrap en op maat gemaakte leuning Omhoog - Hout en staal

De trap, het centrale element in uw huis

Een architectonische trap

In interieurontwerp wordt steeds meer het accent gelegd op open ruimtes. In huizen met meerdere verdiepingen, of in appartementen met 2 verdiepingen of 3 verdiepingen, betekent dit dat de trap moet worden geïntegreerd in de gewenste woonsfeer. De trap wordt een centraal element in het ontwerp. Lichtgewicht, praktisch en geïntegreerd zijn de steeds terugkerende wensen van onze klanten. Bij JOA zien we de trap als het stukje karakter dat dé toon zet in uw interieur. De ruimte wordt ten volle benut. Een perfect architectonische integratie benadrukt het oorspronkelijke karakter van de ruimte.

In oude gebouwen wordt het lijstwerk juist geaccentueerd en behouden. We komen niet zomaar voor een voldongen feit te staan. Het in dit artikel aangehaalde voorbeeld is daar een perfect voorbeeld van. Een gewelfde nis, verdiepte plafonds, lijstwerk, met alle factoren wordt door de ontwerpers van JOA rekening gehouden tijdens het creëren en vormgeven van deze trap.

 

Trappen, leuningen, ingebouwde boekenkasten, massief hout, staal, metaal, maatwerk, ontwerp

Het Up model van JOA

Het unieke model, de trap UP, is het topmodel van het JOA assortiment en is bovendien zeer veelzijdig. Hij kan worden aangepast aan veel situaties: recht, met een kwartslag, met een dubbele kwartslag, met een bordes of oversteek, met of zonder leuning op de etage.

Hij blend in bij de bouwstijl en tilt deze naar een hoger niveau. Licht en opgehangen, gemaakt van hoogwaardige- en duurzame materialen. Massief hout (eiken of bamboe) en staal garandeert een onweerlegbare stevigheid en het materiaal blijft tegelijkertijd toch licht. Het systeem, ontworpen door Sébastien Boucquey, is gebaseerd op een zwevend principe. Dunne stalen stijlen die langs de muur zijn bevestigd, zorgen voor de stabiliteit van de treden, terwijl de lange stalen hanglijnen het geheel vastzetten. De 40 mm massieve treden blijven dunner en lichter dan bij een zwevende trap. Daarom zijn er geen stootborden nodig. Onze klanten zijn altijd verrast als ze voor het eerst een JOA trap opgaan; de treden zijn zeer stabiel en bewegen niet, zowel wanneer u naar boven- of naar beneden loopt.

 

Trappen, leuningen, ingebouwde boekenkasten, massief hout, staal, metaal, maatwerk, ontwerp

Trappen, leuningen, ingebouwde boekenkasten, massief hout, staal, metaal, maatwerk, ontwerp

Een multifunctionele trap

Als integraal onderdeel van de binnenhuisarchitectuur moet de trap kunnen worden aangepast aan de wensen en behoeftes van de gebruikers. In grote-, of kleine ruimtes waar elke vierkante meter telt, kan de trap verschillende functies hebben. Wij streven naar een goede ergonomische vormgeving voor elke toepassing: bureau, dressoir, bank, tv-meubel of, zoals in dit geval, een boekenkast, etc…

Deze stalen boekenkast, ontworpen in samenwerking met het Brussels architectuurstudio  Ella, is een prachtige aanvulling op de trap Up. Met als uitgangspunt de zeer bijzondere architectonische bouw met deze grote nis, die de opdrachtgevers – niet voor niets – absoluut wensen te behouden, stonden we voor een technische uitdaging om de trap aan de muur te bevestigen. Een eenvoudige oplossing zou zijn geweest een zeer dikke, zelfdragende steunbalk te maken die deze nis volledig zou hebben afgesloten. Dit zou een niet esthetische oplossing zijn geweest en zou de functie van de nis hebben weggenomen. In overeenstemming met onze wens om altijd projecten aan te bieden die geïntegreerd zijn in de bestaande bouw, ontstond bij de projectarchitecten het idee om een boekenkast te integreren. Het gaf de nis niet alleen een echte functie, maar maakte het ook mogelijk de hanglijn te verschuiven en tegelijkertijd een stevige bevestiging te waarborgen.

 

Trappen, leuningen, ingebouwde boekenkasten, massief hout, staal, metaal, maatwerk, ontwerp

Een architectonisch succes

Het uiteindelijke ontwerp is een verrijking voor de kamer. De massieve eikenhouten treden komen overeen met de parketvloer, terwijl de lichte stalen constructie een schaduwspel creëert dat verandert met de uren van de dag en de seizoenen. De gekleurde boeken gaven het geheel extra pit en ziel.

Dat is de kracht van maatwerk! Nogmaals hartelijk dank aan Studio Ella voor hun vertrouwen.

U kunt veel meer andere uitvoeringen van de trap Up of van onze andere modellen vinden door op deze link te klikken.