Bamboestokken in het bos

De voordelen van bamboe

Bamboe is een van JOA’s favoriete materialen.  Een kleine toelichting.

 

Buitengewoon sterk en duurzaam.

Doordat bamboe zo slijtvast en sterk is, vormt het een uitstekend alternatief voor de meer traditionele houtsoorten zoals eik en beuk die doorgaans in Europa worden aangetroffen. Met een even hoge dichtheid als eik, biedt bamboe veel betere resultaten in termen van weerstand, vooral wat schokbestendigheid betreft. De gelaagde structuur zorgt voor een uitstekende stabiliteit, zelfs bij seizoensgebonden schommelingen in temperatuur en vochtigheid. U mag zich dus gerust een keuken of badkamer in bamboe voorstellen.

Bij JOA drijven we graag de draagkracht van het materiaal tot het uiterste. Voor een bibliotheek bijvoorbeeld, gebruiken we heel dunne panelen waar 20 of 30 mm nodig zou zijn in massieve eik om dezelfde stabiliteit te bekomen of 40 mm in MDF om dezelfde stevigheid te verkrijgen.

Zo kan flink wat materiaal uitgespaard worden!!

Weerstand tegen bamboe

Bamboe is ook een materiaal met een goed « geheugen » en een mooie buigzaamheid. Een kromgetrokken MDF-plaat zal krom blijven, terwijl bamboe terugkeert naar zijn oorspronkelijke staat.

 

Bamboe, een esthetiek die bij JOA past.

We werken ook met gelaagde panelen die zijn samengesteld uit andere houtsoorten.  Panelen in eik, notelaar, es – altijd massief, altijd van topkwaliteit – hebben het voordeel dat ze verschillende interessante stijlvarianten kunnen bieden. De gelaagde structuur is essentieel voor JOA om de nodige stevigheid en stabiliteit te garanderen en toch een verfijnde uitstraling te behouden. De rand is evenwel “ruwer” dan die in bamboe omdat deze laatste een prachtig marqueterie-effect vertoont. We spelen met de look van die laagjes als een signatuur van onze projecten.

Inrichting kapsalon - Hout en staal

Bij JOA wordt enorm met bogen gespeeld. Bamboe is ideaal voor deze vormgeving. Zijn lineair effect doet de boog nog meer tot zijn recht komen, terwijl de vlammen van eik de boodschap kunnen vertroebelen.

Het geregeld toepassen van bogen, diagonalen en uitfrezen in het ontwerp verzacht en bevordert de circulatie en staat een grafisch spel toe.  De nerfstructuur van de verschillende laagjes springt in het oog, om uw creaties met evenzoveel precieze details te versieren, een kenmerk van de vakkundigheid die voor jouw JOA-creatie werd aangewend.

Inrichting kapsalon - Hout en staal

 

Een natuurlijke, tijdloze esthetiek.

Wars van modeverschijnselen, kiest JOA voor duurzame creaties die u niet zomaar moe wordt. Verknocht aan onbehandelde en natuurlijke tinten, brengen we geen kleuring aan op het hout, zodat het zijn volledige schoonheid kan uitdrukken.

Boven op het esthetische aspect, gaat het ook om een technische keuze. Door zijn dichtheid is bamboe een materie die moeilijk te behandelen is. Maanden aan een stuk hebben we samen met onze partner Bambootouch testen uitgevoerd om de juiste formule te vinden. Op die manier verzekeren we een lange levensduur, zonder dat onze klanten zich onophoudelijk met het onderhoud van de oppervlaktes moeten bezighouden. 

Niets belet ons echter creatief te zijn! We verkiezen kleur aan te brengen op de stalen onderdelen van onze creaties. Wit, antraciet, blauw, de relatief neutrale kleur van bamboe combineert gemakkelijk met een rijke waaier aan kleuren, van sober tot geheel excentriek.

Detail van bamboehout en staalkleur

 

Bamboe gebruiken, een goede daad voor het milieu.

Technisch gezien is dit materiaal bijzonder goed geschikt voor het aankleden van interieur en de constructie van trappen. Zoals blijkt uit verschillende studies *:

 • 5 keer meer schokbestendig dan eik
 • Het is beter bestand tegen trek- en drukspanning
 • Het is beter opgewassen tegen temperatuur- en hygrometrische variaties, en dat voor een lagere bulkdensiteit.

Kortom, het laat ons toe om nog beter visuele lichtheid en duurzaamheid met elkaar te rijmen, een kernwaarde die wij bij JOA hoog in het vaandel dragen.

 

Ook ecologisch gezien vertoont de bamboe van onze partner Bambootouch verschillende kwaliteiten (**):

 • Zijn capaciteit om CO² vast te houden is 30% groter dan die van loofbomen.
 • Het groeit uitzonderlijk snel en laat zich na slechts 5 tot 7 jaar al bewerken tegenover minimum 25 jaar voor hardhout van een snelgroeiende soort zoals kastanje.
 • Bamboe is een grassoort, dus tijdens het oogsten blijft het wortelstelsel intact. Het groeit op eigen kracht terug aan en zo neemt u geen deel aan de ontbossing. Het vermijdt ook gronderosie door het vormen van een efficiënte buffer tegen overstromingen, stormwind en lichtstralen.
 • Onze partner Bambootouch verzekert een uitstekende opvolging van het bosbeheer in China waar ze hun voorraad inslaan. Zo worden enkel de rijpe stokken gekapt om de dichtheid van het bos te behouden. Er komen geen insecticiden, of schimmelwerende middelen aan te pas. Er worden geen grote oppervlaktes kaalgekapt of bosweides gevormd, wat de bescherming van de fauna en flora in de ondergroei verzekert.
 • Bamboe is een endemische soort in China, waar Bambootouch werkzaam is. Deze natuurlijke hulpbron wordt al eeuwenlang op een duurzame manier beheerd in tegenstelling tot geïmporteerd hardhout en de bosontginning die ermee gepaard gaat.  

 

Een verminderde ecologische voetafdruk op de wereld.

De productie van bamboe panelen in enkele betekenisvolle cijfers:

 • 2,5 keer minder energieverbruik dan bij de productie van eikenhout (0.63kWh aan elektriciteit + 1.7 liter water per kilo paneel).
 • De stokken worden integraal gebruikt (terugwinning van alle snijresten als energie voor de productie)
 • Behandeling door onderdompeling in baden met waterstofperoxide. Geen enkel residu (tenzij…water en zuurstof…) 

bamboebos

 • De gebruikte lijm (2 tot 3 % van het paneel) geeft 87 keer minder formaldehyde af dan door de Europese norm E1 (de strengste inzake) wordt vooropgesteld. Het productie-afval (lijm, olie, etc.…) wordt volledig gerecycleerd.
 • Het maritiem transport van de bouwpanelen stoot – in tegenstelling tot wat veelal wordt gedacht – minder broeikasgassen uit dan het wegtransport, het spoorvervoer en, natuurlijk, het luchtvervoer voor eenzelfde hoeveelheid vervoerd materiaal… en bamboe bezit zelfs het voordeel dat minder materie nodig is om een vergelijkbare technische capaciteit te bekomen.

Het zijn allesbehalve details, zowel voor u als voor ons.

Dit idee staat al sinds de eerste dag centraal bij JOA. JOA is een utopie; het is de wil om de wereld te verbeteren op onze eigen schaal. Wij creëren voor u comfort en schoonheid die u dag na dag doen stralen in het bijzijn van uw naasten.

Onze kleine steen. We proberen elke dag goed te doen door onze impact op dit grote organisme, waarmee we in harmonie willen leven, te beperken. Onze erfenis voor de toekomstige generaties.

 

Bronnen

(*)https://www.bambouscience.fr/2011/06/24/caracteristiques-mecaniques-du-bambou/

(**) https://www.bambootouch.com/wp-content/uploads/2019/11/brochure-environnementale-2.pdf